BeweegID box

handenindeluchtDe BeweegID box is geschikt voor medewerkers en vrijwilligers van huiskamerprojecten, kleinschalig wonen en dagbesteding. Het doel van de box is het bieden van een eenvoudige methode waarmee bewegen met dementerende en / of kwetsbare ouderen mogelijk is. Zelfs zonder veel ervaring of voorbereiding.

De BeweegID box bevat 84 geplastificeerde kaarten op briefkaartformaat. De kaarten zijn gerangschikt per onderwerp: bal, ballon, beenoefeningen, bol wol, foambuis, hand- en vingeroefeningen, pittenzak, tikvormen, touwtjes en waterflesjes. Door het gebruik van verschillende kleuren zijn de onderwerpen direct herkenbaar.

Op iedere kaart staan gemiddeld 5 beweegvormen kort en duidelijk omschreven. Ook bevat de box een aantal spelvormen. De oefeningen en spelvormen zijn zowel geschikt voor groepsgebruik als voor één op één situaties, en vinden plaats aan tafel. Een aantal kaarten bevat “rek en strek” en “spierkracht” oefeningen. Deze kunnen motiverend werken omdat ze door de deelnemers met gymnastiek worden geassocieerd.

Alle beweegvormen in de BeweegID box zijn van belang voor het behouden en bevorderen van de zelfredzaamheid van ouderen.

IMG_0575

De BeweegID box bevatte oorspronkelijk 70 kaarten. We voegden nog extra kaarten toe omdat we nog meer accent wilden leggen op het belang van het behoud van kracht en conditie. Ten eerste kregen de beenspieren extra aandacht; tenslotte beginnen veel activiteiten met het opstaan uit te stoel. Ook zijn de beenkaarten uitermate geschikt om te gebruiken als warming-up voordat u aan een andere activiteit begint. Starten met lopen kan dan iets gemakkelijker gaan. Ten tweede worden met de ‘waterflesjes-kaarten’  de spieren in armen en schouders nog meer aan het werk gezet. De hoeveelheid water (dus het gewicht van het flesje) is gemakkelijk per deelnemer aan te passen.

Voor een kort beweegmoment gebruikt u 1 of 2 kaarten. Voor een uitgebreide beweegactiviteit gebruikt u meerdere kaarten. Hoewel er een beroep wordt gedaan op spierkracht, mobiliteit, coördinatie, reactievermogen én cognitieve vaardigheden is dit niet het hoofddoel.

Dat is plezier hebben door samen te bewegen!

De BeweegID box (84 kaarten) is momenteel verkrijgbaar voor € 89,95 (excl. BTW en verzendkosten)

De BeweegID box is zeer geschikt om mede invulling te geven aan de “bouwstenen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg” en past goed binnen het programma “Waardigheid en Trots”. Daarom mag de BeweegID Box eigenlijk in geen enkele huiskamer ontbreken.

Bent u geïnteresseerd in wat meer achtergrond informatie over wat wij doen en waarom?

In het tijdschrift Oudfit (nr 4. – november 2020) is een artikel verschenen over het belang van bewegen aan tafel en hoe onze trainingen en producten (zoals de BeweegID Box) u daarbij kunnen ondersteunen. Bent u geïnteresseerd in wat meer achtergrond informatie over wat wij doen en waarom wij dit zo belangrijk vinden? Dan is het artikel Bewegen aan Tafel misschien ook wat voor u!