Over ons

helma de jongBedankt voor uw interesse in BeweegID! Mijn naam is Helma de Jong. Na de opleiding fysiotherapie en enige jaren werken in een praktijk, ben ik al snel begonnen met het geven van (intra- en extramurale) lessen aan groepen ouderen. Omdat daar echt mijn hart bleek te liggen ben ik, na een paar jaar lesgeven, de opleiding MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen) gaan volgen.

Daarna volgden nog een aantal opleidingen, allen gericht op bewegen en welzijn van 55+ers. De kennis die ik daar heb opgedaan, pas ik toe in mijn eigen lessen en tijdens train-de-trainer scholingen (lokaal en provinciaal). Zo heb ik voor verschillende gemeentes Galm lessen (sport voor 55+ers) verzorgd en geef ik regelmatig een voorlichtingscursus over artrose, osteoporose en rugklachten (Als Botten en Spieren Protesteren). Daarnaast ben ik hoofddocent MBvO Functioneel Trainen (in opdracht van de VML i.s.m. TNO) en hoofddocent In Balans (valpreventie; in opdracht van VeiligheidNL). De laatste jaren zijn daar de Bewegen aan Tafel trainingen en de STA-OP bijeenkomsten bijgekomen.

Hallo, ik ben Carla Westhoff en vele jaren werkzaam geweest als fysiotherapeute. De beginjaren kenmerkten zich in het behandelen van individuele patiënten. De laatste jaren kwam echter ook de groepsbehandeling met o.a. de fysiofitness ruimschoots aan bod.  De cursussen, scholingen en bijscholingen richtten zich steeds meer  op twee specifieke doelgroepen: de kwetsbare ouderen en de senioren. Zo werden naast mijn werk als fysiotherapeute de beweeglessen aan ouderen, zowel intra- als extramuraal, steeds belangrijker. Momenteel geef ik naast de beweeglessen voor intramurale ouderen, in de avonduren beweeglessen als Sportleidster 55+. Het bewegen én de gezonde leefstijl staan zowel privé als in mijn werk hoog in het vaandel. Dit gegeven, plus de nodige werkervaring op het gebied van bewegen, maken het interessant om ook een bijdrage te leveren aan o.a. symposia, fitscan 45+. Alle opgedane kennis op het gebied van bewegen, het contact met dementerende- en kwetsbare ouderen en hun directe omgeving, de empathie voor de ouderenzorg komen samen in BeweegID.

Omdat we al vaak samen werkten, werden we enige jaren geleden door Sportservice Overijssel gevraagd om de training “Bewegen aan Tafel” te gaan verzorgen. Vol enthousiasme trokken we erop uit. Uiteindelijk reden we zelfs van Zeeland tot Groningen en van Rotterdam tot het Twentse Denekamp. Tijdens lange autoritten hadden we het er vaak over dat er eigenlijk een eenvoudig systeem moest komen, zodat het de medewerkers/vrijwilligers minder tijd en voorbereiding zou kosten om met hun groep aan het bewegen te gaan. Dat werd het begin van uren en uren puzzelen, schrijven en strepen, met als uiteindelijk resultaat de “BeweegID” box, waar we best een beetje trots op zijn.

Ook daarna zaten we nog vol ideeën. Al snel nadat de box klaar was begonnen we met de eerste opzet van een informatiemap met tips ter behoud van de zelfredzaamheid van senioren. Dat werd uiteindelijk STA-OP: een informatiemap + minimap. Aan de STA-OP koppelden we informatiebijeenkomsten. Deze bijeenkomsten en de trainingen “Bewegen aan Tafel” m.b.v. onze eigen (samengestelde) producten geven we nog steeds met veel enthousiasme.